شاخص ترس و طمع بازار کریپتو
شاخص ترس و طمع در بازار کریپتو
در زمینه سرمایهگذاری، ترس و طمع (Greed and fear) دو احساس قدرتمندی هستند که میتوانند روی تصمیمات سرمایهگذارها تاثیر بگذارند و به کلی بازار را دگرگون کنند. این دو حس موجب میشوند که اتفاقات ناگهانی در بازار بیفتند و نتوان با معیارهای سنجش رایج، بازار را پیشبینی کرد.
برای اندازهگیری میزان تاثیر این دو حس بر بازار، معیاری تعیین شد به نام شاخص ترس و طمع که با استفاده از آن میتوان متوجه شد که کدام یک از این احساسات روی بازار تاثیر خواهد گذاشت. این شاخص را CNNMoney ایجاد کرد و به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه اندازه گیری میشود. یکی از کاربردهای اصلی شاخص ترس و طمع بررسی منطقی بودن قیمتها در بازار سهام است.
نمودار اختصاصی شاخص ترس و طمع برای بازارهای کریپتو را شرکت Alternative.me ایجاد کرده است و با استفاده از آن افرادی که قصد سرمایهگذاری در دنیای رمزارزها را دارند میتوانند شرایط بازار را بسنجند.
شاخص ترس و طمع کریپتو چیست و چه معنایی دارد؟
ترس (Fear) در بازار رمزارزها به احساس خطر و استرسی گفته میشود که مردم درباره کاهش ارزش دارایی کریپتوی خود، بهویژه بیت کوین دارند. بعد از یک سقوط عظیم در بازار کریپتو، معمولا مردم به دنبال راههایی برای جلوگیری از کاهش ارزش دارایی خود هستند و سرمایه خود را خارج میکنند و به بازارهای دیگر میبرند. بنابراین قیمت کاهش پیدا میکند و فرصت برای خرید مهیا میشود.
عامل ترس، یکی از قویترین احساسات در بازارهای مالی است و میتواند منجر به سقوط بازار شود.
طمع (Greed) یا حرص، عاملی است که باعث میشود سرمایهگذارها اشتیاقی برای داشتن بیشتر (پول، کالا، بیت کوین و…) بیش از آنچه واقعا نیاز دارند داشته باشند. آنها شروع میکنند به خریدن و سرمایهگذاری بیشتر و احساس FOMO یا ترس از عقب ماندن در دیگران ایجاد میکنند و طمع یا حرص، گسترش پیدا میکند. به این ترتیب قیمت افزایش مییابد و بهترین فرصت برای فروش و کسب سود است.
این رفتارها در شبکههای اجتماعی، نتایج جستوجوی گوگل، پلتفرمهای گفتوگو و… نمود مییابد و میتوان آنها را اندازهگیری و به عدد تبدیل کرد.
بررسی شاخصها چه کمکی میکنند؟
به صورت سنتی، شاخص (Index) چندین داده مختلف را دریافت میکند و با ترکیب آنها یک معیار اندازهگیری ثابت در اختیار شما قرار میدهد. برای مثال ممکن است اسم شاخص میانگین صنعتی داو جونز (DJIA) به گوشتان خورده باشد. این شاخص یکی از معروفترین شاخصهایی است که برای بررسی بازار سهام مورد استفاده قرار میگیرد. DJIA یک شاخص وزنی مبتنی بر قیمت است. این شاخص ۳۰ شرکت بزرگ را که در بازارهای سهام آمریکایی لیست شدهاند با هم ترکیب میکند و سرمایهگذارها میتوانند با خرید این سهمها در سود و زیان تمامی این ۳۰ شرکت سهیم باشند.
شاخص ترس و طمع کریپتو هم یک شاخص وزنی است که برای بررسی بازار مورد استفاده قرار میگیرد و میتوان از آن به عنوان یک اندیکاتور در کنار ابزارهایی مثل تحلیل تکنیکال و فاندامنتال برای پیشبینی آینده بازار استفاده کرد.
نحوه کار شاخص ترس و طمع کریپتو چیست؟
شاخص ترس و طمع رمزارزها بازهای بین ۰ تا ۱۰۰ دارد. در این مقیاس عدد صفر نشان دهنده ترس شدید و عدد ۱۰۰ هم نشان دهنده طمع غیرمنطقی است.
ترس شدید با اعدادی بین ۰ تا ۲۴ اندازهگیری میشود و اعداد بین ۲۵ تا ۴۹ هم نشان دهنده ترس هستند. عدد ۵۰ کاملا خنثی است و در صورتی که شاخص بین ۵۱ تا ۷۴ باشد هم میتوان گفت که بازار دچار طمع شده است. هر عددی هم که بالاتر از ۷۵ باشد نشان دهنده طمع شدید است.
زمانی که شاخص ترس شدید را نشان میدهد، یعنی خیلی از افراد در حال فروش رمزارزهای خودشان هستند که باعث کاهش قیمت خواهد شد و بهترین فرصت ممکن برای خرید است. زمانی هم که شاخص نشان دهنده طمع شدید است میتوانید با استفاده از هیجان بازار، ارزهای خودتان را به بالاترین قیمت ممکن بفروشید و سودهای کلانی به دست بیاورید.
شاخص ترس و طمع کریپتو چه چیزی را اندازهگیری میکند؟
برخلاف اسمی که دارد، این شاخص فقط میزان حرص و طمع بیت کوین را اندازهگیری میکند و کل بازار کریپتو را مدنظر قرار نمیدهد (البته به نظر میرسد که قرار است به زودی آلت کوینهای معروف هم به این شاخص اضافه شوند). با این وجود بیت کوین هم روی احساسات و هم روی قیمت دیگر ارزهای موجود در بازار تاثیر مستقیم دارد و به همین خاطر حتی در صورتی که روی این ارز سرمایه گذاری نمیکنید میتوانید از شاخص ترس و طمع بیت کوین برای سرمایهگذاری روی دیگر ارزها استفاده کنید.
شاخص ترس و طمع کریپتو شامل پنج عنصر مهم است:
- نوسان: ۲۵٪ از شاخص ترس و طمع را تغییرات و نوسان قیمت تشکیل میدهد. نوسان قیمت فعلی بیت کوین را با میانگین ۳۰ و ۹۰ روزه مقایسه میکند و از آن برای محاسبه میزان ترس بازار استفاده میکند.
- حجم/شتاب بازار: ۲۵٪ دیگر از شاخص ترس و طمع با بررسی حجم/شتاب بازار محاسبه میشود. برای محاسبه این شاخص حجم و شتاب معاملات بازار بیت کوین با میانگین ۳۰ و ۹۰ روزه مقایسه خواهد شد و سپس نتایج با هم ادغام میشوند. نتایج به دست آمده نشان دهنده مقدار طمع موجود در بازار هستند.
- شبکههای اجتماعی: شبکههای اجتماعی هم ۱۵٪ از شاخص ترس و طمع را تشکیل میدهند. برای محاسبه این شاخص هشتگهای توییتر در مورد بیت کوین مورد بررسی قرار میگیرد. در این شاخص از سرعت و تعداد لایک و ریتوییتها برای محاسبه استفاده میشود. در صورتی که میزان لایک و ریتوییتها خیلی زیاد باشد، بدین معنی است که میزان طمع بازار زیاد است. در آینده قرار است تعاملات Reddit هم برای این منظور مورد بررسی قرار بگیرد.
- دامیننس بیت کوین: سهم این معیار ۱۰٪ است و برای محاسبه آن از سهم بیت کوین در بازار کلی رمزارزها استفاده میشود. هرچقدر دامیننس بیت کوین بیشتر باشد، به این معنی است که مردم سرمایه خودشان را از آلت کوینها بیرون میکشند و به جای آن بیت کوین میخرند زیرا بیت کوین ارز مطمئنتری است. هرقدر هم که میزان دامیننس بیت کوین کمتر باشد، بدین معنی است که طمع بازار بیشتر است و مردم ترجیح میدهند در ارزهای پر ریسکتر سرمایهگذاری کنند.
- ترند روز: ترندها نیز در شاخص ترس و طمع سهمی برابر با ۱۰٪ دارند. برای محاسبه این معیار از دادههای گوگل ترندز برای محاسبه میزان سرچهای مربوط به بیت کوین استفاده میشود.
احتمالا شما هم متوجه شدهاید که جمع این مقادیر ۸۵٪ است. در گذشته مقدار باقیمانده با استفاده از نظرسنجیها محاسبه میشد اما در حال حاضر این نظرسنجیها متوقف شدهاند و هنوز معلوم نیست برای این ۱۵٪ از چه اطلاعاتی استفاده میشود.
آیا میتوان از این شاخص برای تحلیل بلند مدت استفاده کرد؟
این شاخص در بازار رمزارزها برای بازههای طولانی مدت کاربرد ندارد زیرا ممکن است هر بار که بازار صعودی یا نزولی میشود احساسات بازار چندین بار تغییر کنند. این تغییرات برای کسانی که نوسانگیری میکنند مناسب هستند اما در صورتی که قصد دارید رمزارزهای خودتان را هولد کنید و مدت زمان طولانی آنها را نگه دارید، پیشبینی بازار فقط با استفاده از شاخص ترس و طمع کار خیلی سختی است. برای اینکه یک دید طولانی مدت نسبت به بازار داشته باشید، باید جنبههای دیگر بازار را هم مورد بررسی قرار دهید.
سخن نهایی
شاخص ترس و طمع روش سادهای است که با استفاده از آن میتوانید معیارهای مختلفی مثل احساسات بازار را مورد بررسی قرار دهید. به جای اینکه این موارد را خودتان به تنهایی مورد محاسبه قرار دهید، میتوانید از اندیکاتورهای مختلف برای بررسی ترندهای گوگل، شبکههای اجتماعی و… استفاده کنید. در صورتی که قصد دارید از این شاخص استفاده کنید هم بهتر است معیارها و اندیکاتورهای دیگر را مورد بررسی قرار دهید تا دید متعادلتری نسبت به بازار داشته باشید.